Er zijn omstandigheden waarin kinderen wettelijk niet naar school hoeven, zoals ziekte, bruiloft of begrafenissen. In alle andere gevallen moeten kinderen gewoon naar school. Dat is leerplicht. Sterker nog: je zou ook kunnen zeggen dat kinderen récht hebben op onderwijs. Dat recht kunnen kinderen zelf opeisen via o.a. de rechter. Zij kunnen bijvoorbeeld de school aanklagen. Dat heeft alleen niet zoveel zin, omdat er in heel Nederland een tekort aan leraren is. Plus: wil je ruzie met de school waar je kinderen naar tevredenheid zitten? Wil je leerkrachten belasten, waarvan het water hen al tot aan de lippen staat? Vermoedelijk niet.

Daarom is het handig om de overheid te “motiveren” om iets aan het lerarentekort te doen. 

Het is handig om de overheid dan een beetje te prikkelen. Een manier om dat te doen is om een handhavingsverzoek in te dienen bij leerplicht. Waarom: de overheid moet íéts met die verzoeken doen. Dat zijn zij wettelijk verplicht. En als zij handelen op een wijze die u niet zint, staat er in veel gevallen een klacht-, dan wel bezwaar of beroepsprocedure open. Met andere woorden: een handhavingsverzoek vindt de overheid niet fijn. 

Mocht u de overheid willen prikkelen iets tegen het lerarentekort te doen, dan willen we u graag helpen. We hebben in ieder geval een stappenplannetje gemaakt, waarmee u een eind moet komen. 

STAPPENPLAN 

  1.  Vorm met wat ouders een groep (actiecomité) en maak er ook een WhatsApp-groep van.
  2. Klik met de rechtermuisknop het Handhavingsverzoek Leerplicht (PDF) – onderaan dit bericht – aan en bewaar deze op je computer.
  3. Print het handhavingsverzoek uit. Laat alle kinderen die het betreft op school in dit formulier de “lege vlakken” invullen. 
  4. Verzamel alle handhavingsverzoeken en doe ze in een mooie gekleurde envelop met een strik er omheen.
  5. Prik een datum om na schooltijd met alle kinderen naar het gemeentehuis te gaan om de enveloppen te overhandigen! 
  6. Bel de wethouder/burgermeester (vraag naar secretariaat wethouder Onderwijs) en vertel wanneer je gaat komen. 
  7. Neem contact op met de media, bel krant, radio en/of tv regionaal en/of landelijk.
  8. Maak spandoeken en demonstratieborden. En ga in optocht naar gemeentehuis!

De gemeente zal in sommige gevallen proberen het te ontmoedigen! Laat dit niet gebeuren! Ga gewoon, laat je niet uit het veld slaan, want het is een goed recht van kinderen om hun recht op onderwijs op te eisen. 

Download PDF Handhavingsverzoek